Andere figuren

Behalve de te identificeren afbeeldingen zijn er ook veel figuren die niet te herkennen zijn. Soms betreft het misschien tekeningen die niet afgemaakt of verweerd zijn, maar als een figuur duidelijk op een niet verweerde rots te zien is kan het voor ons toch een raadsel zijn. Wat is bijv. dat mannetje in Backa met een tennisracket in de hand? Wat is de betekenis van de z.g. “meiboom” van Lilla Gerum, is het een feest, een ritueel? Waarom heeft die man in Kalleby drie benen? Er zijn in Bohuslän 4.000 rotsen met 40.000 tekeningen, de mensen die ze gemaakt hebben, leefden 3.000 jaar geleden. Wat voor ons raadsels zijn, was voor hen misschien heel begrijpelijk. Was het een communicatiemiddel, een uitdrukking van hun opvatting over het leven, een ritueel? Wij kunnen er alleen maar met bewondering naar kijken en waardering hebben voor deze zeer oude kunst van Noord-Europa.
 

Alle afbeeldingen zijn beschermd door copyright © Tanums Hällristningsmuseum Underslös. Ze kunnen uitsluitend gebruikt worden na toestemming van de webbeheerder onder vermelding van © Tanums Hällristningsmuseum Underslös. Inlichtingen info

 

Werd er in de Bronstijd ook al tennis gespeeld?
Waarschijnlijk heeft dit mannetje een soort vangnet in de hand waarmee hij de vogel gaat vangen.
 

 

Een hoge paal met drie touwen waar mensen aan hangen. In de buurt wordt het de “meiboom” genoemd. Een wonderlijke voorstelling, waarvan er maar één bekend is. Het kan zijn dat Dietrich Evers gelijk heeft als hij het “de boom van de vliegende mannen” noemt. (Dietrich Evers: De magie van de beelden, te koop als u op “bestellen” klikt)


 

 

Een digitale bewerking van dezelfde figuur.

 

Waarom zou deze man van Kalleby, T 248, drie voeten hebben? Het is weer één van de vele raadsels.

 

Waarom heeft dit netfiguur in Trättelanda (T 365) een hoofd
en twee handen met ieder vier vingers? Nog weer een raadsel!