Cirkels en schijven

Opvallend zijn de vele cirkels en schijven. Waarschijnlijk zijn dit zonnesymbolen. Ze variëren in doorsnee van 14 tot 50 cm. De cirkels kunnen concentrisch zijn, twee of meer cirkels in elkaar, voorzien van een kruis, opgevuld zijn met schaalkuiltjes, worden door mensen of dieren gedragen of zijn op of boven een boot afgebeeld. Sommige zijn duidelijk als wielen van een wagen bedoeld of vormen het lichaam van een mens. Misschien is het dan een schild. Sommige schijven zijn omringd door mensen of andere figuren waarvan de bedoeling niet duidelijk is. Het lijken vogels, misschien zijn het mensen die een rituele dans om de zon uitvoeren. Dat het protuberansen zijn, zoals sommigen menen, geloof ik niet.
Een uitvoerige beschrijving en veel achtergrondinformatie vindt u bij “Boeken” onder de knop “De zon op de rotsen”.


Alle afbeeldingen zijn beschermd door copyright © Tanums Hällristningsmuseum Underslös. Ze kunnen uitsluitend gebruikt worden na toestemming van de webbeheerder onder vermelding van © Tanums Hällristningsmuseum Underslös. Inlichtingen info

Op T 440 in Val is een eenvoudige cirkel over een andere figuur getekend.

In Kallsängen zijn twee cirkels met in het midden een schaalkuiltje. Deze figuur vinden we veel in Schotland. Het wordt daar “Cup and ring” genoemd.

 

Deze figuur wordt “cirkelkruis” genoemd. Het komt veel voor en geldt algemeen als een symbool voor de zon. Deze foto werd gemaakt op T 12, Aspeberget.

Deze twee cirkelkruizen staan op T 435 in Arendal.

 

In Kalleby-Långemyr op T 406 wordt het cirkelkruis gedragen door drie mannen, alsof ze het zonnesymbool in een optocht ronddragen.

Op T 184 in Finntorp is het cirkelkruis opgevuld met tientallen schaalkuiltjes.

In Hede, K 80, vinden we een aantal dubbele cirkels met schaalkuiltjes.

Eén van de figuren op K 80 in Hede wordt gedragen door twee mannen. Het lijkt een zelfde soort ceremonie te zijn als op de rots van Kalleby-Långemyr.

Eén van de vele volledig uitgehakte schijven vinden we op T 319 in Lövåsen.

Dit is de zon van Fossum, T 255. Waarschijnlijk zijn de figuurtjes die er rondom aangebracht zijn de vogels die naar de zon gevlogen zijn om berichten over te brengen naar de sjamanen (priester-tovenaars) op aarde.

Dezelfde vogelachtige figuren vliegen om de zon van Aspeberget, T 12. Bovendien houden hier ook twee vrouwen de zon vast. Zijn het priesteressen? In elk geval hebben ze maskers op met een vogelsnavel.

Op de rots van Balken, T 262, wordt de zonneschijf getrokken door een paard.
Meer over deze en andere afbeeldingen van de zon kunt u zien bij “Boeken” achter de knop “De zon op de rotsen”.