Rotstekeningen van Bohuslän / Zweden

Inleiding

 

Wie over de E6 naar het noorden rijdt, richting Oslo of verder (de Noordkaap of zo) ziet bij Tanum (± 150 km ten noorden van Göteborg) een groot bord met de uitnodiging toch even van de weg af te slaan en het “Världsarv” (werelderfgoed) van de Hällristningar (rotstekeningen) te gaan bekijken. Doet u dit vooral want deze vaak meer dan 3000 jaar oude graveringen in het graniet zijn wonderbaarlijk mooi en interessant. Een tiental rotsen zijn ten behoeve van toeristen ingekleurd zodat ook niet gespecialiseerde “gewone” mensen ze goed kunnen bekijken. De duizenden andere rotsen in de provincie Bohuslän moet je weten te vinden en liggen vaak erg verborgen in bossen, tussen velden of gewoon op het erf van een boer. Maar pas op: wie eenmaal begint te zoeken kan niet meer ophouden, het wordt een verslaving.

 

Alle afbeeldingen zijn beschermd door copyright © Tanums Hällristningsmuseum Underslös. Ze kunnen uitsluitend gebruikt worden na toestemming van de webbeheerder onder vermelding van © Tanums Hällristningsmuseum Underslös.

Deel van de grote rots van Fossum. (T 255) De rode kleur is recent aangebracht voor de toeristen.

 

Op de ontelbare rotsen hebben onze voorouders in de Bronstijd hun afbeeldingen gegraveerd. Voorstellingen van leven en dood, hun rituelen verband houdend met bijv. vruchtbaarheid van mens, dier, plant of aarde, hun gereedschappen en wapens, hun boten en nog vele andere figuren, vaak wonderlijk en niet te duiden.

De diverse voorstellingen zoals hierboven omschreven kunt u bekijken via onderstaand menu.
Boten Mensen
Dieren Voeten
Wapens en andere voorwerpen Wagens
Bomen Andere Figuren
Schaalkuiltjes Cirkels
Nederlandse schaalsteen