Handgeschreven kookboek Kookkundig woordenboek deel 1 Kookkundig woordenboek deel 2

 

Zoals ik al schreef op de vorige bladzijde zijn er een aantal kookboeken gevonden in het huis van mijn overleden moeder. Haar handgeschreven kookboek kunt u van genieten onder de knop "Handgeschreven kookboek".

 

Het andere boekje is een klein oud boekje met de titel “Volkoomen neerlandsch kookkundig woordenboek” uit 1772. Het is slechts 10 x 15 cm, gedrukt in hele kleine letters en natuurlijk hier en daar met bruine plekken. Het zal zeker van moeder op dochter doorgegeven zijn. Als dat zo is, moet het van mijn bet-overgrootmoeder geweest zijn, of misschien van haar moeder. Waarom die een kookboek uit Friesland hadden (het was gedrukt in Leeuwarden) weet ik niet, want die families kwamen uit Middelburg.

Alleen de titel al maakte mij erg nieuwsgierig. De schrijfster, Mejuffrouw Catharina Zierikhoven, was een weduwe, die jarenlang bij een rijke familie in Friesland het huishouden deed en alles genoteerd heeft wat ze daar deed. Het geeft een kostelijk beeld van het leven in die tijd. Er zijn voor ons herkenbare recepten tussen, maar ook hele vreemde zaken, zoals het tot vermaak van de gasten in brand steken van levende kreeften.

Het boekje bestaat uit twee delen: Deel één is van A tot K, het tweede deel gaat van L tot Z. Hier wordt eerst deel één geplaatst, het tweede volgt later.

In de tekst staan tussen haakjes en cursief geschreven hier en daar wat verklaringen en verwijzingen, omdat het vaak voor ons anders niet te begrijpen is. Op het eind is nog een overzicht van maten en gewichten uit die tijd opgenomen en er is een lijst van woorden en begrippen die wij niet meer kennen.

Ik heb de recepten niet geprobeerd, maar misschien ga ik toch eens “Hoere-drekjes” maken. Als iemand van u een vreemd gerecht uit dit kookboek met succes gemaakt heeft, wil ik het graag weten via het gastenboek.