LOCALISATIEWEEK 2007
Hoera, het is mei. Al een aantal weken voelden wij, de rotstekening-fanaten, allerlei kriebels: we mogen weer!
Zaterdag 28 april verzamelden wij in museum Underslös. Stefan, Calle en Anette uit Zweden, Inge-Mette uit Denemarken, Mona uit Noorwegen, Elfe uit Duitsland en Ellen, Marijke en ik uit Nederland. Er was ons gevraagd of we de rotsen die deze zomer gedocumenteerd moeten worden, wilden gaan zoeken. We kregen drie gebieden in het werelderfgoed van Tanum toegewezen: Kalleby, Ryk en Finntorp. De meeste rotsen zijn hier al gedocumenteerd, het ging om de paar resterende. Dat zijn dan natuurlijk die panelen die het moeilijkst te vinden zijn.

Stefan gevaarlijk balancerend

 

 

T184:1

We zijn die zaterdag eerst even naar Lövåsen geweest, al was het alleen maar om een paar mooie rotsen te zien. Stefan moest op een laddertje gaan staan om een frottage te maken. De rots is gevaarlijk steil, maar heeft mooie tekeningen.
Zondag begon het echte werk in Finntorp. We liepen een steil pad door het bos, waarna Ellen ons de weg wees naar T 184. Bij de vorige documentatie was een storende fout gemaakt, dus moet dat over gedaan worden.
 

 

 

             

 

 

T 184:1 te vinden was dus geen probleem. Lastiger was het om de nabijgelegen T 184:2 te vinden. Hier moest flink gegraven worden en zelfs Marijke moest heel goed kijken om de figuren te vinden.
 

 

 

 

 

 

We zoeken 184:2

Onder een paar omgevallen bomen vonden we uiteindelijk ook T 96, waar 468 schaalkuiltjes op zouden moeten staan. De juiste telling laten we over aan de groep die deze rots in juli gaat documenteren.

T 185 heeft, volgens een vroegere telling, 225 schaalkuiltjes. Om die te vinden moest ook heel wat bosgrond weggegraven worden. We weten nu al dat het er meer zijn.

 

T 185                                       

                                               Onder de bomen bij T 96

     

 

 

Het is een specialiteit van Anette om toch nog weer extra schaalkuiltjes te vinden. Hier ook op T 115, het zouden er 5 moeten zijn, maar nu zijn het er 6!

 

T 115


In de daarop volgende dagen vonden we nog enkele rotsen in Finntorp, die allemaal keurig beschreven en gemarkeerd werden met rood-witte linten, zodat ze in de zomer makkelijk te vinden zijn als ze gedocumenteerd moeten worden.

 

 

 

 

 

T 862:1 en :2, Finntorp, gemarkeerd met rood-witte linten.

 

In Ryk was T 330 dik begroeid met lastige korstmossen. Een deel hadden we vorig jaar al bedekt met goede resultaten. Nu bedekten we het andere deel van de rots met hooi wat we flink nat maakten. Daarna ging er een landbouwzeil overheen dat met stenen en plaggen verzwaard werd. Zo hopen we dat de rots in juli schoon genoeg is om te kunnen documenteren.

 

T 330 krijgt een schoonheidsbehandeling.

 

 

Veel tijd besteedden we om T 946 in Kalleby te zoeken. Het gaat om een grote rotspartij waar 3 schaalkuiltjes op staan. De oude beschrijving is voor velerlei uitleg vatbaar, en we hebben het zoeken opgegeven. Ik heb nog wel een vermoeden, en zal er nog eens gaan kijken. We vonden wel T 428, waar we gezellig geluncht hebben.

 

 

 

Lunch bij T 428 in Kalleby

 

 

 

 

Midden in het weiland groeven we, na enig speurwerk, T 1744 op. Een klein paneeltje, dat we meteen maar even gedocumenteerd en daarna weer bedekt hebben.

 

 

De leukste vondst die, hoe kan het ook anders, Anette deed, was een rotsje met zes mooie schaalkuiltjes die nog niet bekend waren. De rots zal in Stockholm een nummer krijgen. Nu heet hij bij ons “Kalleby nyfund 2007”. Een paar meter verder vonden we nog een rotsje met slechts één schaalkuiltje. “Nyfund:2” dus.

 

 

Tussendoor was er nog tijd voor een kleine excursie naar het noorden, naar Hogdal-Mörk. Het was voor een aantal van ons al langer een wens om de schitterende cirkel daar te zien.
 

 

 

 

De cirkel van Hogdal-Mörk

 

 

 

Het was een prima week. Goed weer, regen hebben we niet gehad en we hebben bij elkaar zo’n 35 rotsen gevonden. Collega’s bedankt! We hebben hard gewerkt en de sfeer was perfect.
Het is al gauw juli en dan kunnen we weer naar de werkweek, hoera!

 

 

 

 

Koffie na het diner.
 

 


 Wie meer wil weten over de localisatieweken klikt op dit info.