LOCALISATIEWEEK 2009

 

Na enige vertraging van de Stena Line (er lag een bom in de haven van Kiel) kwam ik zaterdag 28 april toch aan in Tanum. Na enig zoeken vond ik de groep dan bij de rotsen van Sotetorp. Geweldig, wat een gebied om te localiseren. Een hele reeks panelen ligt aan de voet van een rotspartij (voormalig eiland) tegenover een weiland, waar in de Bronstijd water zal zijn geweest. Ze waren al hard bezig T 362 uit te graven waarbij telkens weer figuren tevoorschijn kwamen.

Sotetorp overzicht.
 

Zoeken op T362

 

Eén van de figuren op T362

 

 

T 361, het netfiguur       

 

Heel bekend van Sotetorp zijn de rotsen T 361 met het grote netfiguur en de twee panelen met de acrobaten, T 356 en 357. Allen de randen moesten uitgegraven worden want ze waren vorig jaar schoongemaakt omdat ze op de route van de nieuwe rondwandeling liggen. Er staan dus zelfs mooie borden met uitleg bij. Lastiger was het om het ene bootje van T 363 te vinden. In de oude beschrijving stond: “250 meter Z van Sotetorp (de boerderij) en 32 meter O 15º N van een grote steen”. Een grote steen vonden we vrij snel, maar op 32 meter O 15º N kwamen we in een dichte begroeiing terecht. Dus maar (tevergeefs) graven op verschillende plekken. We gaven het op en gingen de volgende dag opnieuw kijken.

Nadat we het enorme rotsplateau verder verkenden zagen we opeens nog een grote steen. Dat gaf nieuwe perspectieven. Uit ervaring wisten we dat 32 meter O 15º N met een korrel zout genomen moest worden. Inderdaad vonden we opeens een bootje op 34 meter O 18º N, een stuk noordelijker dus. Zo zie je maar dat het soms toch mogelijk is om een speld in een hooiberg te vinden.

 

 

Daar is het bootje van T 363.


Er waren nog een paar rotsen in andere gebieden die in vorige jaren wegens tijdgebrek of regen nog niet gedocumenteerd waren. Zo zagen we in Kyrkoryk dat T 332 onder een net ingezaaide akker ligt. Daar bleven we dus vanaf. Bij Litsleby legden we T 51, 57 en 106 vrij. In Gerum waren de schaalkuiltjes van T 870 onvindbaar, voorals¬nog die van T 314 ook.

 


 

Wel vonden we T 315, hoewel een deel ervan onder een enorme eg ligt. Ook in Bodalen hebben we gegraven en gevonden.

 

T 315

We waren een hele dag in Kasen op T 326. Daar moest veel gegraven worden, maar we vonden alle figuren en maakten een aantal frottages voor het museum. De enorme boom die over de rots ligt konden we niet weg halen, maar de kleine berkjes die aan de rand van de rots waren opgekomen moesten er wel aan geloven.

 

 

Frottages van Kasen, T 326

De laatste dag, toen de meeste mensen ’s morgens al vertrokken waren, zijn we nog eens naar Gerum gegaan of we niet toch T 314 konden vinden. En ziedaar, na veel gegraaf kwamen de schaalkuiltjes tevoorschijn. Dit rotsje hebben we toen helemaal gedocumenteerd als dessert van een geslaagde week.

Frotteren.

T 314. Ellen is warm.

Inschilderen.

Klaar.

 


 Wie meer wil weten over de localisatieweken klikt op dit info.