LOCALISATIEWEEK 2010

Weliswaar was de sneeuw gesmolten, maar een lekker voorjaar was het niet. Gelukkig was het droog, maar de harde wind en de lage temperaturen zorgden ervoor dat de berken maar niet wilden uitlopen. Toch was er genoeg te doen. We hadden een lange lijst gekregen van rotsen die gezocht en schoongemaakt moesten worden als voorbereiding voor het documentatiewerk in de zomer. We bezochten enkele kleinere panelen die in de vorige jaren waren blijven liggen. Twee voor ons nieuwe gebieden waren deze week de hoofdmoot: Hoghem en de rotsen nabij de grote paraboolantennes. Hoghem T 160 was snel gevonden. De rots lag open en was alleen vol korstmossen die weg gekrabd werden. Volgens oude protocollen zou T 161 op het erf moeten liggen en voor het grootste deel bedekt zijn met 20 cm aarde. Dat zouden we dus moeten laten zoals het was. We vonden het noordelijke deel van de rots echter op een grasveld dat kennelijk niet gebruikt werd.
Nadat we gesproken hadden met de bewoner kregen we toestemming om te gaan graven. Maar een grasveld met 20 40 cm natte aarde met daaronder nog een laag klei is een heel zwaar werk. Waar waren we aan begonnen??? Een Finse kennis bracht uitkomst. Na 2 dagen graven lag de hele rots van 7 x 3,5 m vrij. De rots zal zeker 80 jaar onder de aarde hebben gelegen. De enige afbeelding die van deze rots bekend is komt uit de publicaties van Baltzer, eind 19e eeuw.

 

 

 

 

 

 

 

Graafwerk op T 161 in Hoghem

 

 
Er staan hele mooie figuren op het paneel. Veel boten uit de Vroege Bronstijd, mensen, dieren, cirkels, een netfiguur en veel diepe schaalkuilen.

 

 

 

T 161. Frottage van een boot uit het begin van de Bronstijd. Boven de frottage zijn andere figuren zichtbaar


Tussen T 160 en 161 deden we een nieuwe vondst op dezelfde wei. Vier boten op een kleine rots.

Bij de paraboolantennes vonden we vier rotsen. Een hele mooie is T 238 die in het bos moest liggen. Maar omdat het bos gekapt was zochten we lang tevergeefs. Net achter het hek werd hij toch gevonden en konden we al het mos verwijderen.

 

 

 

 

 

 

 

T 238 voor en na de schoonmaak (foto Ellen Meijer)

 

Verderop in het bos vonden we T 162 en 163. Vooral 162 was veel werk. We maakten 11 van de 16 meters vrij.
7 meter oostelijk van deze rots vonden we nog 5 schaalkuiltjes op een nieuwe vondst.
 

 

 

 

Een zeer natte boot met spiralen op T 162.

 

Moe maar tevreden sloten we de week af met het inschilderen van een rotsje in Tegneby, een werkje dat door de regen was blijven liggen in 2009. Nu moet alles nog even drogen zodat het in de werkweek in juli gedocumenteerd kan worden. We zullen dan zeker ook in Sotetorp verder gaan, want daar is in 2009 door de regen lang niet alles klaar gekomen.

 


 Wie meer wil weten over de localisatieweken klikt op dit info.