LOCALISATIEWEEK 2011

   We hebben zojuist de localisatieweek (altijd week 18) afgesloten. We hebben heel hard gewerkt met 8 mensen van 5 nationaliteiten. Het weer was redelijk goed, behalve dat het dinsdagochtend opeens ging sneeuwen!

   Op de rots bij de grote satelietantennes die we vorig jaar nieuw vonden, zijn niet alleen schaalkuiltjes, maar we zagen er nu ook een cirkelkruis. Een mooie nieuwe vondst dus.

   In 2009 hadden we op een rots in Krokholmen een heel stel cirkelkruizen gevonden. De rots was dermate vol gegroeid met mossen en algen dat we besloten hem te bestrooien met kalk en te bedekken met een zeil om zo de begroeiing te doden. Het uur van de waarheid was nu aangebroken en we wilden kijken of deze ingreep geholpen had. Hij is wel erg verweerd maar nu brandschoon.

 

T 470 in Krokholmen

 

Op een natte rots zijn de figuren goed te zien.

 

Het grootste werk was het schoonmaken en uitgraven van de randen van Bro, de grootste rots van Tanum. Deze is 70 meter breed en 13 meter hoog. De klus kostte ons twee dagen, maar hij ligt nu te glanzen en wacht op een her-documentatie. Hij is nu nog even gevaarlijk glad als altijd en kletsnat, maar daarom zijn de figuren heel goed te zien.

Hetzelfde deden we op de rotsen van Smörsten, vlakbij Bro. Hier zat zo’n hardnekkige algenlaag op, dat we besloten hem helemaal met water en harde borstels schoon te boenen. Een groot werk, maar het resultaat mag er wezen.
 

 

 

Een deel van Bro, voor en na de schoonmaak.

 

 

 

Boenen op Smörsten

T 369:3 in Litsleby

 

Leuk was de ontdekking in Litsleby waar we een ruiter vonden, staand op een hengst met een schaalkuiltje onder de staart. Nog nooit eerder zoiets gezien!


De werkweek van 23 tot 30 juli is nog niet helemaal volgeboekt. Maar als je een kans wilt maken om op Bro of Smörsten te mogen werken moet je er wel heel snel bij zijn!
 


 Wie meer wil weten over de localisatieweken klikt op dit info.