PUBLICATIES
Ik houd mij nu al vele jaren bezig met de rotstekeningen uit de Bronstijd in Zweden. Ook buiten het gebied van Tanum heb ik er veel bezocht. Zo was ik in Val Camonica in Noord Italië en in Alta (Noord Noorwegen). Ik herinner mij goed dat ik mijn eerste rotstekening zag in 1979. Het was een klein paneeltje langs de kant van de weg in Noorwegen tijdens onze eerste reis door Scandinavië. Vanaf dat moment ben ik ze ook bewust gaan zoeken. Van de achtergronden wist ik nog helemaal niets en ik viel van de ene verbazing in de andere.

 

 

Ik vergeet ook nooit de vraag van ons dochtertje van 5 jaar dat vroeg: “Papa, welke kinderen hebben deze boom getekend?” Natuurlijk was het een boom, dat zag ieder kind! Het was in Østfold, iets ten zuiden van Oslo. Ik ben hem later weer eens gaan zoeken om een foto te maken.
 


De boom van Østfold, Noorwegen.
 


Werkend op de rotsen zijn er in de loop der tijd enkele publicaties verschenen. Deze ontstaan uit enthousiasme voor het werk in Bohuslän, uit de fascinatie voor de tekeningen en om mensen hiervan deelgenoot te maken. De uitgaven staan onder copyright van © Tanums Hällristningsmuseum Underslös in Zweden, het museum waar ik (vrijwillig en onbezoldigd) medewerker ben. Ze worden daar verkocht aan de Nederlandse toeristen die de rotstekeningen komen bekijken en het museum komen bezoeken. Ook bezoekers van mijn lezingen in Nederland willen wel eens wat kopen om thuis te bestuderen.

Eén van de rotsen die in 2006 werden gedocumenteerd, wordt bekeken door de deelnemers aan de werkweek. Over deze rots zou weer een boek geschreven kunnen worden!

 

Een deel van de publicaties vindt u hier als u klikt op onderstaande knoppen.

De volledige boekjes kunt u bestellen onder de knop “Bestellen”.

 

Alle afbeeldingen zijn beschermd door copyright © Tanums Hällristningsmuseum Underslös. Ze kunnen uitsluitend gebruikt worden na toestemming van de webbeheerder onder vermelding van © Tanums Hällristningsmuseum Underslös.
 

De mannen van Kalleby Wat zijn schaalkuiltjes
De zon op de rotsen Verwering en documentatie
De stenen van Schokland