Wagens

Een speciale categorie vormen de wagens. Wagens (en ook paarden) waren een statussymbool en werden in ceremonies gebruikt. Er waren geen wegen in die tijd. Het vervoer gebeurde met boten. Als er trekdieren voor de wagen staan, zijn dit altijd paarden. Runderen waren werkdieren en die zien we dus voor de ploeg staan.


De wagens hebben 2 of 4 wielen die soms alleen door een cirkel met een punt aangeduid worden maar vaak ook 4 of meer spaken hebben. Aangezien men geen perspectief kende zijn de wielen altijd links en rechts naast de wagen neergeklapt, evenals de trekdieren die er voor staan. De teugels lopen dan links en rechts over de dieren heen. Vaak is er een cirkelvorm op de wagen. Dit zijn zonnewagens. Deze worden uitvoerig besproken in het hoofdstuk “de zon”. Eén afbeelding ken ik waarbij de wagen van opzij afgebeeld is. Er is dus maar één wiel en er staat een man op die een paard ment (Vitlycke).
 

Alle afbeeldingen zijn beschermd door copyright © Tanums Hällristningsmuseum Underslös. Ze kunnen uitsluitend gebruikt worden na toestemming van de webbeheerder onder vermelding van © Tanums Hällristningsmuseum Underslös. Inlichtingen info

 

Op T 60 in Litsleby zijn een aantal wagens afgebeeld waarvan de wielen bestaan uit schaalkuiltjes. De constructie van de wagens is mooi te zien.

In Åby zijn de wielen als cirkels getekend.

Op Aspeberget, T 12, zijn de wielen als cirkelkruis getekend.

Op Varlös, T 273, is deze figuur te vinden; twee cirkels en een ovaal met midden in een schaalkuiltje. We zien dit ook als een wagen, maar zonder de constructie.

In Torp, vlakbij de Noorse grens, staan twee ingespannen paarden voor de wagen. Net als de wielen zijn de paarden neergeklapt naast de dissel.

Op T 406, Kalleby-Långemyr, hebben de hengsten hun mond open alsof ze hinniken. Eén van de teugels loopt over de rug van het paard. Dat zal bij het andere paard ook het geval zijn geweest, maar daar is de rots sterk verweerd.

Ook in Brastad zijn de teugels over de paarden getekend. Beide wagens hebben hier wielen in de vorm van een cirkel met een schaalkuiltje in het midden.

Dit is de enige wagen die van opzij getekend is, waardoor het lijkt alsof hij maar één wiel heeft. De gemaskerde man staat achterop de wagen en heeft een teugel in de hand.