Wapens en andere voorwerpen

De voorwerpen die op de rotsen te zien zijn worden meestal vastgehouden door een mens. Het betreft speren, bijlen, zwaardscheden (nooit het zwaard zelf), ronde (Bronstijd) of rechthoekige (IJzertijd) schilden, pijl en bogen, helmen met horens en de luren (rondgebogen bronzen hoorns). Vooral de lurespelers van Kalleby zijn bijzonder mooi. Meestal hebben de mannen als ze een wapen in de hand houden ook een zwaardschede. Deze schede heeft vaak een verdikking aan de onderkant (de taats). De mannen met bijlen nemen vaak een dreigende houding aan. Toch nemen we aan dat het ceremoniële attributen zijn. Soms lijkt het ook of ze er een zegening mee volvoeren, zoals bij het bruidspaar van Vitlycke. Met de speer wordt wel eens een dier gedood (Fossum). De speren hebben soms een duidelijk speerblad (Åby, Bro, Kalleby).
De rotstekeningen zelf kunnen moeilijk gedateerd worden. Alleen als er voorwerpen op afgebeeld zijn is het mogelijk aan de hand van vondsten, die wel gedateerd kunnen worden, een indicatie te geven van de ouderdom van de tekening.

 

Alle afbeeldingen zijn beschermd door copyright © Tanums Hällristningsmuseum Underslös. Ze kunnen uitsluitend gebruikt worden na toestemming van de webbeheerder onder vermelding van © Tanums Hällristningsmuseum Underslös. Inlichtingen info

Op T 192 in Bro staan een paar grote mannen met speren en stenen bijlen.

In Vitlycke (T 1) zegenen de gemaskerde mannen elkaar met stenen bijlen.

 

Op de rots van Fossum doen ze dat met bronsbijlen. Deze bijlen waren gemaakt door een kern van leem te omkleden met een dun laagje brons, waardoor het uiterlijk er mooi en duur uitzag. Ze waren totaal ongeschikt om mee te hakken of te slaan, het was puur een ceremoniëel statussymbool. Het metaal (koper en tin) bestond niet in Scandinavië en werd ingevoerd uit het zuiden, met name uit de Donaulanden.

 

Deze bronzen bijl ligt in het Nationaal Museum in Kopenhagen.

Hoewel er ook gejaagd werd met de speer, hadden ze zeker ook een ceremoniële betekenis. In Massleberg houden twee mannen hun speren als een ereboog boven een vrouw.

 

Ook de pijl en boog wordt vaak afgebeeld. Hier op Varlös, T 273.

 

 

Ook op Fossum, T 255, staat een gemaskerde boogschutter.

 

De lure is een grote bronzen hoorn die vaak afgebeeld wordt, meestal in paren. Hier staan twee paren op een boot van Fossum, T 255.

 

Op T 405 in Kalleby staan drie lurespelers boven een boot. De vierde staat ernaast.

 

De instrumenten werden wel als offer in moerassen gedeponeerd en zo goed geconserveerd teruggevonden in de 19e en 20e eeuw, zodat we precies weten hoe ze eruit zien. Deze Duitse archeoloog speelt op een reconstructie. Ik kan u verzekeren dat de klank overweldigend is.