WERKWEEK 2011
 

    Begin juli was het schitterend warm en zonnig weer in Zweden. Waarom moet het nou toch altijd gaan regenen in week 30? Zaterdagavond klaarde het een beetje op zodat de traditionele excursie naar Kalleby niet al te nat was. Ik bezoek de rots nu al meer dan 30 jaar, maar het is altijd weer verrassend om de figuren met nachtbelichting te zien verschijnen.

T 248 Kalleby met nachtbelichting

  

    Het bleef een natte boel, zodat we pas dinsdag met het werk konden beginnen. De grote rotsen die we eigenlijk hadden willen documenteren moesten we bewaren tot een volgend jaar. Ze waren te groot en te nat en zouden zeker niet volledig gedocumenteerd kunnen worden. We kozen voor een paar rotsen die door hun ligging snel zouden opdrogen.
Mijn groep met vier Deense dames ging naar Krokholmen. T 505 was in 2010 schoon gemaakt en was nu dus weer behoorlijk dicht gegroeid. De dames weten nu dus ook wat het is om een rots schoon te maken. De randen moesten weer uitgegraven worden, takken en struiken werden verwijderd en er was toch weer veel mos op het oppervlak gegroeid. Daarna kon er gefrotteerd worden.
 

Deense dames aan het werk

 

 

 

 

 

 

 

 

T 505 in Krokholmen

 

 

 

De twee mensen op T 178

    De rots was behoorlijk verweerd. Het mensenfiguurtje was nog maar gedeeltelijk terug te vinden. De boten zijn uit verschillende periodes van de Bronstijd.
Vlakbij deze rots liet Carl Georg Brunius in 1817 een Latijnse tekst graveren als eerbetoon aan zijn vader Gomer Brunius, die predikant in Tanum geweest was. Het was bekend dat er tussen de letters ook een paar schaalkuiltjes waren. Maar groot was onze verrassing toen we op de frottages ook twee mensenfiguren vonden.
 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

T 65 in Litsleby

   

In Litsleby werd T 65 door de groep van Anne gedocumenteerd, een lastige, zeer verweerde rots die enkele jaren toegedekt geweest is. Dankzij onze frottagetechniek werden er heel veel nieuwe figuren ontdekt. Volgens oude protocollen zouden er 27 boten moeten zijn. Nu werden er 58 gevonden!

 

 

 

 

 

 

 

T 193:1 in Litsleby

 

Mariann ging naar de satelliet antennes waar T 238 net achter het hek ligt. Een erg verweerde rots met aan de rechterkant twee prachtige boten uit de vroegste Bronstijd. Links is een bootje met spiralen voor en achter, die ieder ook oortjes hebben, net als op T193:4 in Litsleby.

 

T 238 bij het satelietstation
 

 

    Ook de groep van Ellen werkte in Litsleby. In 1998 was ook gewerkt op T 193 met de bekende ploegscène. Wij ontdekten toen dat de ploeger geen zak met zaad droeg, maar een schaalkuil onder zijn zwaard heeft. Nu was het interessant om te zien wat de verwering in de jaren gedaan heeft. Ook de sub-nummers T193:2, :3 en :4 werden gedaan. Weinig bekend is T 193:4 met het bootje met de dubbele spiraal op de steven. De spiralen hebben ieder twee “oortjes”, zodat duidelijk is dat ze gestileerde paardenhoofden zijn.


T 193:4 met oortjes op de spiralen.

 

T 199:1, Smörsten

 

Nieuwe vondst bij T 199:1

In mei hadden we de grote rots van Smörsten grondig schoongemaakt. Door het regenachtige begin van de week was het duidelijk dat we niet klaar zouden komen als we hieraan zouden beginnen. Bij Smörsten zijn nog een aantal kleinere rotsen die mooi schoon en droog waren. Hierop stortte Joachim zich met zijn groep. Vlakbij het ruitertje uit de IJzertijd (T 199) vonden ze nog een nieuw rotsje met enkele schaalkuiltjes.

In de werkweek worden de mensen opgeleid om rotstekeningen te onderzoeken en te documenteren. Hier hoort ook achtergrond informatie bij. Behalve de traditionele lezingen van Gerhard Milstreu, Prof. em. Jarl Nordblad en Fil. dr. Ulf Bertilsson hadden we ook het geluk Prof. Dr. M. Nicolás Caretta uit Mexico en Dr. Margaret Berrier uit New Mexico te kunnen horen. Ook overzee zijn interessante rotstekeningen!

Ondanks de nattigheid kunnen we tevreden zijn met de resultaten van dit jaar. Men kan zich nu al aanmelden voor 2012 en dan bent u niet eens de eerste, want er zijn al aanmeldingen binnen!

  

    Heeft u ook interesse? Voor vrijblijvende informatie kunt u terecht op info.

 

    Med vänlig hälsning!
    Jurri Jurriaanse