Alta

De huurauto van “Rent a Wreck”

 

 

We reisden naar Alta in het hoge noorden van Noorwegen. Met de auto kan je simpelweg de E6 volgen, maar dat was ons te ver rijden. We namen in Oslo een vliegtuig en vlogen in 1½ uur naar Alta. Als het vliegtuig landt heb je het gevoel direct in de zee neer te komen, maar gelukkig is er toch een landingsbaan! Het vliegtuig zat bomvol. Buiten de kust zijn boorplatforms en de passagiers van het vliegtuig waren haast allemaal mensen die daar werkten. We huurden een auto bij een firma met de prachtige naam “Rent a wreck”. Hij deed het echter prima.

 

Alta is aan het eind van de 2e wereldoorlog door de Duitse bezetter geheel verwoest, evenals de meeste plaatsen in Finnmarken. Een Oud-Alta is er dus niet. De bewoners (de Samen) werden overal verdreven. De fjellen van Finnmarken worden bewoond door de Samen met hun rendieren. Het ligt ver boven de poolcirkel en we keken dus onze ogen uit naar de zon die de hele nacht blijft schijnen.

De middernachtzon bij Alta was alleen te fotograferen dankzij een wolk. (Foto van 12 uur ’s nachts)
 

 

Samenkamp
 


Bij Alta heeft een Samenfamilie een kamp opgezet waar toeristen kunnen komen kijken. Zij vertelden dat de gevolgen van de kernramp allang niet meer te merken zijn (wij hadden daar grote vraagtekens bij!). Hun grootste probleem is dat ze hun rendiervlees nog maar moeizaam kunnen verkopen omdat supermarkten in het noorden veel goedkoper varkensvlees kunnen leveren.

 

 

Het gevolg is dan dat de rendierkuddes te groot worden en dat de dieren dus te weinig rendiermos kunnen vinden. In hun tent kan je een heerlijke maaltijdsoep eten met rendiervlees. Het schijnt een feestmaal te zijn dat bij bruiloften geserveerd wordt. Toen ik vroeg wat ze er dan tijdens zo’n bruiloft bij dronken bleek dat water te zijn! Maar ze hadden gelukkig ook wel een glas wijn voor ons.
Samische feestkledij met een wieg.

 

 

We maakten een tocht naar de Noordkaap. Het uitzicht bij deze toeristische attractie was echter niet meer dan 5 meter wegens een zeer dichte mist. We hadden moeite de auto terug te vinden. Maar de weg er naartoe was prachtig.
Op weg naar de Noordkaap

 

 

Overal lopen rendieren.

 

 

 

Zo wordt stokvis gedroogd.

    Alta is beroemd vanwege de rotstekeningen. Ze zijn door de UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed. Ze zijn veel ouder dan de tekeningen uit Bohuslän en stammen hoofdzakelijk uit de Steentijd. Je ziet dus veel jacht- en magische taferelen. Er is een modern museum bij gebouwd en er zijn een paar routes langs de belangrijkste panelen. Ik deed de directeur de groeten van ons museum in Tanum en gaf een paar boeken cadeau. Ik hoefde dus geen entree te betalen en kreeg de volgende dag een mooie rondleiding van hem naar tekeningen die niet voor toeristen open gesteld zijn.

 

Rotstekening met elanden, sjamanen met dierkopstaven. Rechts boven waarschijnlijk een geboorte.

 

Rotstekening met een vissersboot met een heilbot aan de haak. Daarnaast een beer.