Vadstena

    We maakten een meerdaagse reis naar Vadstena aan het grote Vätternmeer in Oost-Zweden.

 

De tocht voerde zuidelijk van de Vänern langs Falköping. Hier ligt de Hornborgasjön waar eind maart duizenden kraanvogels bivakkeren op weg naar het hoge noorden. Wij waren daar in 1997 toen er wel 10.000 vogels waren. Spectaculair!
Kraanvogels bij de Hornborgasjön.
Foto uit 1997.
 

 

We kwamen langs veel bezienswaardigheden, zoals runestenen en mooie kerken. In de kerk van Habo zijn veel wand- en plafondschilderingen, waarvan hier een voorbeeld.

Schildering in de kerk van Habo.
 

 

 

Het klooster in Vadstena

 

Beeld van de H. Birgitta en Birgittinessen in de kloosterkerk van Vadstena.

 

De reis ging verder langs de oostkust van de Vättern tot Vadstena. Hier stond het klooster van de heilige Birgitta, de belangrijkste heilige van Zweden. Zij stichtte dit in de 14e eeuw nadat ze na vele jaren toestemming van de paus had gekregen voor het stichten van een eigen orde. Het was een gemengde orde van vrouwen en mannen, waarbij de Birgittinessen vooral een wetenschappelijke taak hadden. Birgitta wordt dan ook altijd met een boek afgebeeld. Zij hebben veel Latijnse teksten, bijv ook de bijbel, in het Zweeds vertaald. De mannen, de Birgittijnen, zorgden voor het contact met de buitenwereld. Dankzij hen stond er eten op tafel. Het was dus een dubbelklooster, waarvan de vrouwelijke abdis de baas was. Links was het vrouwenklooster (nu een hotel waar we sliepen), rechts het klooster voor de mannen.

Daar tussenin staat de kerk. Tijdens de reformatie werd de orde verdreven en werd de kerk eigendom van de Zweedse (Luterse) staatskerk. De Birgittinessen van toen vertrokken naar Uden in Brabant. Toen er in de 20e eeuw weer een klooster in Vadstena kwam, trokken ze in een nieuwbouw, waar ook nu nog een paar Nederlandse nonnen uit Uden leven.

 

 

Niet ver van Vadstena is een mooi natuurgebied rond de Takernsjön. Ik genoot van een aantal hoempende roerdompen, maar heb ze helaas niet gezien. De beheerder was erg trots dat ze daar sinds kort ook blauwborsten hebben. Hij kon haast niet geloven dat ik de vogel goed kende, want hij is daar heel zeldzaam.


Takernsjön.